Wat zijn cryptocurrencies?

En hoe je er geld mee verdient

Bitcoin munt

Wat zijn nu eigenlijk cryptocurrencies? Waarschijnlijk heb je al vaak wat over Bitcoin gehoord. Bitcoin is regelmatig in het nieuws omdat de waarde ervan sterk gestegen of juist gedaald is. De Bitcoin is de bekendste cryptocurrency. Naast de Bitcoin zijn er nog tegenwoordig nog honderden andere cryptocurrencies.

In dit artikel wordt eenvoudig uitgelegd wat cryptocurrencies zijn en hoe je hiermee geld kunt verdienen.

Inhoudsopgave

Het ontstaan van cryptocurrency

Nadat in 2008 de belangrijkste Amerikaanse bank Lehman Brothers failliet ging raakte de financiële crises in een stroomversnelling.
Kort na deze gebeurtenis publiceerde een persoon onder de schuilnaam Satoshi Nakamoto een document met de volgende titel: “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System”.

Tot op heden is niet bekend wie schuil gaat achter de naam Satoshi Nakamoto. De uitleg in het document was als volgt: een decentraal (P2P) digitaal netwerk om onderling betalingen te verrichten zonder tussenkomst van een derde partij, zoals een bank of overheid.

De Bitcoin was dus niet bedoeld als betaalmiddel maar om op een veilige manier geld te kunnen versturen van de ene naar de andere partij zonder tussenkomt van een bank.

Voordat de Bitocoin ontstaan is hebben al meerdere mensen een poging gedaan om een digitale valuta te ontwikkelen. Voorbeelden hiervan zijn Digicash en Flooz. Deze projecten zijn nooit succesvol geworden omdat zij tegen het probleem aan liepen van dubbele besteding. Hiermee wordt bedoelt dat je het geld twee keer kan uitgeven. Er was geen goede controle over de transacties en “bankrekeningen”.

Het principe van cryptocurrency

Als je vroeger naar de winkel ging nam je contant geld mee om de producten te kunnen betalen. Tegenwoordig neem je je pinpas mee. Steeds meer betalingen worden digitaal gedaan.
Het huidige geldsysteem waar wij mee werken is oorspronkelijk niet ontwikkeld om digitale betalingen mee te doen.

Zak met geld

Voor een digitale betaling hebben we een bank nodig die de transactie verwerkt. Hierdoor zijn we dus afhankelijk van banken waardoor deze veel macht hebben.

Bitcoin is het eerste geldsysteem wat ontwikkeld is om uitsluitend digitale betalingen mee te doen. Bij dit systeem is er geen toezichthouder zoals een bank nodig.

Bitcoin is een decentraal en open systeem. Decentraal betekend dat de gegevens van de Bitcoin over miljoenen systemen over de gehele wereld opgeslagen zijn. Open betekend dat iedereen zijn steentje bij kan dragen aan het systeem en de daarbij horende transacties. De transacties vinden plaats door middel van blockchain technologie.

Wat is blockchain?

Cryptocurrency is gebaseerd op een transactiegeschiedenis die eerlijk en transparant is. De transacties worden opgeslagen in een blockchain. Dit is een aan elkaar geketende keten van blokken met daarin transactiedata. De data in deze blokken is cryptografisch versleuteld. Dit is dan ook reden waarom we praten over cryptocurrency. Deze cryptografische data is alleen te lezen maar nooit aan te passen. Als er dus eenmaal wat in de blockchain staat, staat dit er voor altijd in! Hierdoor ben je er zeker van dat er nooit met betalingen gerommeld kan worden.

Een blockchain is transparant omdat de informatie hierin vrij te lezen is. Tevens is deze onvervalsbaar omdat de data van de blockchain over talloze computers verdeeld is.

Een blockchain zou je kunnen zien als een puzzel van 100.000 stukjes. Eén transactie bestaat uit de volledige puzzel. Elk stukje van de puzzel is op een andere computer opgeslagen. Om de blockchain te kunnen hacken zou je talloze computers tegelijk moeten aanvallen wat zo goed als onmogelijk is.

Schematische weergave blockchain

Omdat het netwerk bestaat uit talloze computers die allemaal een stukje van de transactie verwerken en verifiëren is cryptocurrency een gedecentraliseerd orgaan. Dit betekend dat er geen centrale instantie is die alles onder zijn beheer heeft. Deze techniek is dus betrouwbaarder dan een traditionele bank omdat niemand een wijziging in de databank kan aanbrengen.

Door de unieke eigenschappen van de blockchaintechnologie onderzoeken veel bedrijven wat dit voor hun kan betekenen. De Nederlandse overheid is wereldwijd zelfs koploper op dit gebied. Zij hebben tientallen testprojecten gebaseerd op deze technologie.

Het verschil tussen een traditionele transactie en een cryptocurrency transactie

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen een traditionele transactie en een cryptocurrency transactie? Voor een traditionele transactie heb een een bankrekening nodig. Voor veel mensen in 3e wereld landen is het niet mogelijk om een bankrekening te openen. Een cryptowallet is zeer eenvoudig door iedereen aan te maken. Deze is dus voor veel meer mensen bereikbaar.

Een traditionele transactie kost ook relatief veel tijd om te realiseren. Bij sommige cryptovalutas duurt een wereldwijde transactie slechts 8 seconden.

Een voorbeeld van een traditionele transactie:
Jan heeft een rekening bij de Rabobank en wil geld over maken naar Piet. Piet heeft een rekening bij de ABN Amro. De ABN Amro moet eerst nagaan bij de Rabobank of dit bedrag wel beschikbaar is op de rekening van Jan. De banken kunnen niet bij elkaar in de database kijken. Het kost dus tijd om deze informatie te verkrijgen. Hierdoor kan het soms een dag duren voordat de transactie verwerkt wordt.

Een voorbeeld van een cryptocurrency transactie:
Jan wil 5 cryptocoins overmaken naar Piet. De database is verdeeld over talloze computers dus betrouwbaar. Iedereen kan zien of het bedrag beschikbaar is op de rekening van Jan. Als dit het geval is gaan de talloze computers in het systeem een gedeelte de van de berekening doen en ervoor zorgen dat de cryptocoins worden over gemaakt. Omdat het systeem uit talloze computers bestaat is er niet één persoon of organisatie die de transactie kan aanpassen of saboteren.

AFbeelding van Cryptocurrency vs fiat geld

Voordelen cryptocurrency

Hier kort de voordelen van cryptocurrency opgesomd:

  • Cryptocurrency is geschikt voor iedereen omdat er geen bank nodig is bij een transactie. Iedereen met een digitale portemonnee (wallet) kan betalingen verrichten. Deze wallet is eenvoudig aan te maken. De overheid heeft geen inkijk in deze wallets waardoor je vermogen anoniem is.
  • Transacties kunnen wereldwijd binnen enkele seconden gerealiseerd worden. Daarnaast zijn de transactiekosten laag.
  • Transacties zijn definitief. Deze kunnen nooit worden teruggedraaid! Niemand kan hier verandering in brengen.
  • Door de cryptografie is cryptocurrency absoluut veilig. Alle gegevens worden versleuteld opgeslagen over talloze computers.
  • Alle transacties zijn anoniem. De transacties zijn wel zichtbaar maar niet gekoppeld aan een persoon.
  • Met cryptocurrency kun je eenvoudig, razendsnel en wereldwijd betalen. Een transactie naar de buurman kost even veel tijd dan een transactie naar de andere kant van de wereld.

Geld verdienen met cryptocurrency

Bitcoin cryptocurrency groei grafiek

Cryptocurrency is een betaalmiddel. De bitcoin is bijvoorbeeld in de afgelopen jaren enorm gestegen in waarde. Je hebt vast wel eens gehoord van mensen die jaren terug voor 100 euro Bitcoins gekocht hebben en nu miljonair zijn.

Een voorbeeld:
In januari 2011 koste één Bitcoin 0,25 euro. Als je toen voor 100 euro Bitcoins gekocht had kreeg je hiervoor 400 Bitcoins. Op het moment van schrijven kost één Bitcoin 10.000 euro. De totale waarde van de 400 Bitcoins zou op dit moment dus 4.000.000 euro zijn!

Dit is dus een manier om geld te verdienen met cryptocurrency. Op het juiste moment kopen en op het juiste moment weer verkopen. Het levert dus geld op als als de munt meer waard is geworden.

Er zijn ook manieren om geld te verdienen met cryptocurrency als de waarde van een munt daalt! Het is dus mogelijk om in een dalende markt geld te verdienen.

Hoe je met cryptocurrency geld kunt verdienen lees je in de review van de cryptocurrency beginners cursus van AllesOverCrypto.nl!

Gratis e-book met 12 crypto tips ontvangen?

Vul dan hieronder je naam en email adres in en krijg het e-book gratis toegestuurd!

Ook interessant voor jou!

Wie zijn Patrick Suiker en Derek Westra?

Patrick Suiker en Derek Westra hebben al duizenden Nederlanders bekend gemaakt met de wereld van Crypto.
Dit doen ze door middel van hun website allesovercrypto.nl en met de verschillende cursussen en e-books die ze aanbieden. Zijn Patrick Suiker en Derek Westra te vertrouwen of zijn ze je alleen uit op jouw geld?
In dit artikel gaan we kijken wie Patrick en Derek precies zijn, wat ze precies doen en of deze Crypto-fanaten betrouwbaar zijn.

Lees verder

Wie is Harm van Wijk?

Hoogstwaarschijnlijk heb je iets gehoord of gelezen over Harm van Wijk. Of heb je iets gehoord over zijn product, de Trading Navigator. Nu wil je wel eens weten weten wie Harm van Wijk is en of Harm van Wijk betrouwbaar is. In dit artikel lees je er alles over!

Lees verder

Wie is Mitchell Weijerman?

Hoogstwaarschijnlijk ken je Mitchell al beter dan je denkt! Ongetwijfeld heb je al meerdere keren een facebook of instagram advertentie van hem gezien zonder dat je het wist!
Wie is die Mitchell Weijerman precies? Wat doet hij allemaal? Wat is de Agency Masterclass? Is Mitchell Weijerman betrouwbaar of is het een oplichter? Daar ga je allemaal achter komen in dit artikel!

Lees verder

Wie is Jia Ruan?

Waarschijnlijk heb je al veel te vaak die Jia Ruan in een advertentie voorbij zien komen. Hij probeert jou de Bol Masterclass aan te smeren. En geef eerlijk toe, in zijn advertentie filmpjes komt hij best overtuigend over! Wie is nu precies die Jia Ruan? Wat doet hij allemaal? Wat is de Bol Masterclass? Is Jia Ruan betrouwbaar? Daar ga je allemaal achter komen in dit artikel!

Lees verder

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.